Post navigation

Важливість підтримання гігієни рук для користувачів контактних лінз

Для людей, які користуються контактними лінзами, безумовно дуже важливо підтримувати високий рівень гігієни рук. І ця тема була піднята в короткій оглядовій статті, опублікованій в Contact Lens and Anterior Eye.

На інтуїтивному рівні, люди, які користуються контактними лінзами, мають більш уважно ставитись до гігієни рук, ніж усі інші. Бо їм розповідають правила догляду за лінзами, процедур їх встановлення та зняття, які включають в себе пункти про важливість підтримання чистоти рук, – повідомляють Desmond Fonn, MO, FAAO, професор в University of Waterloo, та співавтор Lyndon Jones, PhD, DSc, FCO, FAAO, FBCLA, директор Center for Ocular Research & Education.

Однак є вагомі докази того, що близько 50% користувачів контактних лінз не дотримуються цих правил. Посилаючись на дослідження, автори прийшли до висновку, що не більше двох третин людей, загалом, миють руки після відвідування ванної кімнати. Адекватна гігієна рук може запобігти розвитку таких захворювань, як пневмонія, діарея та інфекційні ураження очей.

 Якщо контакт руками є вектором мікробного забруднення лінз, контейнерів для їх зберігання, повік та очної поверхні, то ретельне їх миття повинне значною мірою мінімізувати таке забруднення. Але, також, необхідно розробити й інші стратегії для запобігання та боротьби з мікробною контамінацією, – повідомляють автори.

Fonn та Jones запропонували кілька методів запобігання інфікування очей через недостатню гігієну рук. Наприклад, використання щоденних одноразових лінз зводить до мінімуму час контакту рук з лінзою, враховуючи, що вони будуть викидатися після кожного застосування. Крім того, можливе носіння рукавичок під час процедури вдягання лінзи, або ж попередня дезінфекція пальців спиртовими серветками.

Хоча докази про те, що миття рук знижує рівень інфекції сягають ще 1800-х років, ми досі стикаємося з проблемою зміни гігієнічної поведінки споживачів, – заявив Jones у прес-релізі Center for Ocular Research & Education.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *