Post navigation

Взаємодія контактних лінз з водою може призвести до ускладнень зі сторони зору

 

Дослідження, опубліковане в журналі Cornea, стверджує, що виробники контактних лінз повинні розробити та реалізувати протоколи їх використання, щоб позбавитись ризиків, з якими зустрічаються користувачі, при контакті контейнерів для зберігання та самих лінз з водою.

Взаємодія контактних лінз з нестерильною водою може призвести до мікробної контамінації, стерильних інфільтративних явищ в рогівці, та акантамебного кератиту, який загрожує зору. На думку дослідників, ці наслідки можуть бути викликані промиванням контактних лінз у водопровідній воді, або плаванням, без їх попереднього зняття.  

В даний час виробники підтримують використання водопровідної води при роботі з лінзами, і використовують зображення води, щоб пояснювати поводження і догляд за продуктом. Ці компоненти маркетингу від компаній можуть викликати плутаницю серед пацієнтів, за словами авторів.

Дослідники переглянули статті на PubMed, Medline та Web of Science, опубліковані до вересня 2017 року, і які можна було знайти по наступним ключовим словам: контактні лінзи та водопровідна вода; контактні лінзи та плавання; контактні лінзи та приймання душу; контактні лінзи та взаємодія з водою; контактні лінзи та мікробний кератит; контактні лінзи та акантамебний кератит; контактні лінзи та рогівковий інфільтрат.

В ході роботи, вчені виявили, що взаємодія нестерильної води з контактними лінзами пов’язана з розвитком ускладнень інфільтративного характеру, та таких, що загрожують зору користувачів. Частота такої взаємодії свідчить про відсутність усвідомлення ризиків та наслідків, яка потенційно може поширюватись і на практикуючих лікарів.

Відсутність обізнаності пацієнтів виникає через розбіжності, які встановили дослідники в процесі вивчення інструкцій поводження та догляду за лінзами від виробників, глобальних громадських організацій та професійних асоціацій, пов’язаних з контактними лінзами.

Необхідне досягнення консенсусу серед зацікавлених сторін щодо правил догляду за контактними лінзами, та фігурування в них води. Однозначно, рекомендації повинні виступати за уникнення будь-якої форми контакту лінз з водою, включаючи тримання їх мокрими руками, полоскання лінз чи контейнерів для їх зберігання, приймання душу, та плавання без використання спеціальних окулярів.

Дослідження опубліковане в The Journal of Cornea and External Disease в червні 2019 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *