Post navigation

Клінічний профіль пацієнтів з однобічною вродженою катарактою

Вчені з All India Institute of Medical Sciences дослідили клінічний профіль хворих з однобічною вродженою катарактою у стаціонарному, оглядовому, крос-секційному дослідженні. У нього включались пацієнти до 15 років з однобічною катарактою. Виключенням були випадки вторинні за причинами, такими як травма або увеїт. Основними критеріями, на яких сконцентрувались дослідники були: вік виявлення катаракти, поступлення пацієнта з метою лікування, скарги, морфологія катаракти, біометрія та відстань житла пацієнта від центра лікування.

Оглянуто було 76 пацієнтів, основною скаргою яких була лекокорія. Первинне гіперпластичне персистуюче скловидне тіло (PFV-синдром) було найпоширенішою причиною катаракти у цьому дослідженні (27.6% випадків). Згодом пацієнти були розділені на дві групи: без PFV-синдрому (контрольна група) та з ним. Переважання чоловічої статі було відзначено в обох групах.

Середній вік виявлення катаракти становив 27.58 ± 37.02 місяців у контрольній групі та 6.17 ± 8.42 місяців в групі PFV-синдрому. А середній вік поступлення для отримання лікування склали 55.613 ± 45.21 та 14.83 ± 17.75 місяців відповідно. В групі PFV-синдрому було виявлено значні відмінності між здоровим та ураженим оком в осьовій довжині, кератометрії та діаметрі рогівки (P = .027, .00176, та .0114, відповідно). В контрольній групі відмінності були тільки в кератометрії (P = .0464). Середня відстань до центру лікування склала 211 км.

PFV-синдром є важливою причиною однобічної катаракти, у вчасному виявленні якої є певні проблеми. Також, досить пізнім є вік виявлення катаракти та вік звернення за допомогою.

В листі до авторів статті відзначається, що однобічна вроджена катаракта часто залишається непоміченою в країнах, що розвиваються, де можуть бути відсутні протоколи раннього та обов’язкового скринінгу. Тоді пацієнти звертаються за допомогою тільки при наявності лейкокорії та косоокості. Також часто клініцисти упускають PFV-синдром як причину однобічної вродженої катаракти.

Як зазначено авторами, виявлення очного яблука малих розмірів має призводити до ранньої діагностики катаракти при PFV-синдромі. Але, що стосується випадків без його наявності, то часовий проміжок між виявленням вродженої катаракти та зверненням для лікування є досить значний. Це може вказувати лише на те, що батькам не була надана, або ж була неякісно надана інформація щодо патології після постановки діагнозу.  Довготривалих затримок перед лікуванням не має бути, і попереджати батьків про довгострокові наслідки та необхідність ранньої операції – залишається відповідальністю лікаря. Також більш суворою має бути і урядова політика, що має включати протоколи скринінгу для асимптоматичних захворювань та обов’язкове навчання як лікарів, так і батьків.

Оригінальна стаття опублікована в Journal of Pediatric Ophthalmology & Strabismus 16 березня 2018 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *