Post navigation

Лазерні указки можуть спричинити необоротне порушення зору

Використання лазерних указок є досить поширеним у навчальному процесі як шкіл, так і вищих навчальних закладів. Також, вони представлені і у вигляді іграшок для дітей. І до недавнього часу ці указки вважались відносно безпечними. Однак, як повідомляється у Journal of Pediatric Ophthalmology and Strabismus, пряме потрапляння лазерних променів із цих указок в око може спричинити незворотні опіки сітківки і макулопатію. Деякі указки, які продаються в інтернеті можуть мати лазери більш потужні, ніж дозволяється стандартами різних країн. Зазвичай в указках використовуються лазери потужністю не більше 5 мВт, які мають співвідноситись з класом І небезпечності лазерів (не мають впливу на зоровий апарат людини). Однак, для дитячих очей лазер потужністю навіть 1 мВт може бути небезпечний.

У журналі повідомляється про огляд семи молодих пацієнтів, які отримали ушкодження внаслідок окулярного впливу лазера. І, хоча, у більшості пацієнтів стан сітківки після ураження поліпшився, так буває не завжди. Описано пацієнта, який отримав значний лазерний опік сітківки з розвитком рубця сітківки. І зір ураженого ока не відновлюється до показників краще, ніж 20/200. Однак, із-за ураження одного ока, дитина не звертала уваги на порушення зору.

 

Тому недостатня обізнаність і необережність, особливо в дитячих групах, може призвести до негативних наслідків як у самих дітей, так і у їх батьків.

Оригінальна стаття опублікована в Journal of Pediatric Ophthalmology and Strabismus 20 вересня 2018 року.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *