Post navigation

Модель постнатального набору ваги і скринінг з приводу ретинопатії недоношених

Модель постнатального набору ваги може бути ефективною для виявлення дітей з ризиком ретинопатії недоношених за даними великого ретроспективного дослідження.

Це спільне зусилля, –  повідомив Dr. Gil Binenbaum електронною поштою Reuters Health, – наближає нас до включення повільного постнатального набору ваги як важливого передвісника, про який ми давно знаємо, у наші критерії скринінгу ретинопатії недоношених, щоб ми могли вберегти багатьох недоношених дітей від стресу, який спричиняється обстеженням очей, та зосередити наші зусилля на тих дітях, які найбільше ризикують осліпнути.

Також, 12 липня в JAMA Ophthalmology Dr. Gil Binenbaum та його колеги відзначили, що в США приблизно 70000 немовлят  рік проходять обстеження з приводу ретинопатії недоношених, але лише 5% з них потребують лікування.

Для розробки модифікованих критеріїв скринінгу дослідники оцінили дані ретроспективного когортного дослідження, проведеного в 29 лікарнях США та Канади, у яких брали участь 7483 недоношених дітей з ризиком розвитку ретинопатії недоношених.

Обстеження вважалися необхідними, якщо був наявний один із наступних критеріїв: гідроцефалія, гестаційний вік менше 28 тижнів, маса тіла менше 1051 г і приріст ваги менший, ніж 120-170 г в терміні від 10 до 39 днів після пологів.

Ця модель правильно передбачила всіх 459 дітей з ретинопатією недоношених 1 типу і 466 з 472 (98,7%) дітей з ретинопатією недоношених 2 типу. Цей підхід також зменшив кількість немовлят, які потребували обстежень, на 2269 (30,3%).

Друге, підтверджуюче дослідження, майже завершене. І тоді ці модифіковані критерії скринінгу можуть використовуватись для зменшення кількості дітей, яким необхідно буде пройти обстеження. Також вони дадуть змогу сфокусувати увагу на тих дітях, яким буде необхідне лікування з приводу ретинопатії недоношених.

Оригінальна стаття була опублікована в JAMA Ophthalmology в вересні 2018 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *