Post navigation

Сигаретний дим від пасивного паління спричинює анатомічні зміни у очах дітей

 

За новою інформацією, сигаретний дим із легень курців може шкодити очам дітей  призводити до проблем із зором у майбутньому.

Відповідно до дослідження, яке включало дітей із Китаю, опублікованого в JAMA Ophthalmology, збільшення впливу диму при пасивному палінні було пов’язане із потоншенням судинної оболонки ока.

“Вплив диму на дітей при пасивному палінні є важливою загрозою здоров’ю людей, яка вражає 40% усіх дітей”, – каже співавтор дослідження Jason Yam із The Chinese University of Hong Kong. “Отже, слід вживати заходи охорони здоров’я та освіти, щоб запобігти впливу сигаретного диму на дітей”.

Вже давно відомо, що вплив пасивного паління шкодить очам дорослим і є пов’язаним із розвитком вікової макулярної дистрофії, однак, до цього часу, ефекти, які спричиняє такий дим у дітей, були невідомі.

В дослідження “Hong Kong Children Eye Study” було включено 1400 дітей віком від 6 до 8 років, із яких 941 не піддавалось впливу диму, який видихають курці. Батьки дітей надали демографічну інформацію, яка включала: вік, стать, індекс маси тіла, вагу при народженні, та вплив цигаркового диму. Вчені досліджували судинну оболонку ока дітей за допомогою ОКТ із технологією частотно-модулюємим джерелом (swept-source).

При порівнянні знімків ОКТ дітей із обох груп, вчені виявили, що в дітей, які піддавались впливу диму, товщина судинної оболонки ока була на 6-8 міліметрів тоншою, аніж у тих, хто такого впливу не зазнав. Додатково був виявлений прямий зв’язок: чим більше було в сім’ї курців – тим тоншою була судинна оболонка.

“Це означає, що батьки, які палять, мають кинути паління, щоб захистити очі дітей”, – сказав Jason Yam. “Крім того, батьки не повинні допускати контактів дітей із вторинним димом, при пасивному палінні”.

За словами Dr. Erin Walsh, співдиректора дитячої офтальмології в New York Eye and Ear Infirmary at Mount Sinai in New York City, наразі немає багато інформації про прямий, або вторинний вплив цигаркового диму на розвиток зорового апарату у дітей до 12 років. “Це дослідження зробило спробу підняти кілька таких питань, які не мали відповіді”, – пише вона в електронному листі. “Це захоплююче і цікаве дослідження показує можливі анатомічні зміни, які можуть статись. Дослідження було б більш потужним, якщо б воно додатково враховувало деякі демографічні і соціально-економічні фактори, які можуть упереджувати результати. Іншим цікавим питанням є те, чи є ці анатомічні зміни зворотними, за умови виключення паління із домівок дітей. Крім того, цікаво який був би ефект від альтернативних шляхів вдихання нікотину, таких як вейпінг”.

Нові результати підтверджують докази щодо потенційної небезпеки впливу цигаркового диму у дітей, хоча залишаються певні заплутані фактори. “Немає сумнівів, що цигарковий дим є важливим фактором ризику багатьох системних захворювань, та захворювань судинної оболонки ока”, – пише Dr. Fernando Arevalo ізUniversity School of Medicine в Балтіморі. “Діти не повинні бути піддані впливу цигаркового диму, оскільки це призводить до ранніх ушкоджень хоріоідеї і, потенційно, до розвитку вікової макулярної дистрофії, катаракти й глаукоми”.

Оригінальне дослідження було опубліковане в JAMA Ophthalmology 1 листопада 2019 року.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *