Post navigation

Чому міопія важлива: 5 речей, які необхідно знати

 

За останні 25 років поширеність міопії зросла приблизно вдвічі – зараз більше 40% дітей, віком від 5 до 19 років, є короткозорими. Пояснення причин цієї тенденції є різноманітними. І наразі основними чинниками вважаються широке застосування цифрових пристроїв, збільшення часу, проведеного за читанням, та зменшення часу, проведеного на свіжому повітрі. Однак, остаточна причина залишається незрозумілою. Ось два факти про дитячу короткозорість, які необхідно знати, і три стратегії реагування на зростання частоти міопії.

Два факти, які необхідно знати:

  1. Міопія – це тиха епідемія.

За прогнозом, до 2050 року близько половини населення світу буде короткозорими. Ця захворюваність значно перевищує очікувані рівні, завдяки чому міопія стає епідемією, про яку більшість людей не чули.

В урбанізованій Східній Азії 80-90% учнів, що закінчують середню школу є короткозорими. Це значне підвищення захворюваності з рівнів 10-20%, які були 50 років тому. Епідемія не обмежується лише Азією – поширеність міопії зростає і у США. National Eye Institute передбачає, що через 30 років більше 40 мільйонів американців будуть короткозорими.

Графік прогресування міопії у США протягом наступних 30 років

Розвиток міопії, яка повільно прогресує роками без жодних видимих ознак є далеким від критичного, але вплив його є значним. Всесвітня організація охорони здоров’я підрахувала, що 42% випадків погіршення зору в світі пов’язані з некоригованими помилками рефракції, серед яких міопія є лідером. Крім того, міопія несе за собою й фінансовий, психосоціальний та професійний тягар.

  1. Міопія не є нешкідливим станом.

Незважаючи на ефективні, широкодоступні методи лікування короткозорості (окуляри, контактні лінзи), її профілактика є більш вигідною, оскільки лікування, як і сам стан, мають супутні ризики.

Хоча вважається, що користування контактними лінзами має низькі рівні ризику, значні ускладнення все ж можуть виникнути – починаючи від легкого дискомфорту, закінчуючи виразками рогівки, які загрожують зору. При опитуванні носіїв контактних лінз, приблизно у третини виникали ускладнення, які потребували візиту до спеціаліста.

Короткозорість може бути складно розпізнати у дітей молодших 3 років, оскільки багато її симптомів (наприклад, тримання предметів близько до обличчя, сидіння біля телевізора) можуть бути проявами нормальної поведінки для цього віку. Міопію можна легко пропустити при звичайному скринінгу зору у дітей, через відсутність у дитини бажання співпрацювати, або ж через спеціаліста, який проводить тест неналежним чином.

Міопія, яка починає розвиватися у дітей молодшого віку, швидше прогресує до патологічної короткозорості – важкої форми, яка може виникати при високих рівнях рефракційної помилки, як правило, більше 5-6 діоптрій. Патологічна короткозорість є істинною загрозою для зору, оскільки вона пов’язана з атрофією сітківки та хоріоїдальною неоваскуляризацією. Ці дегенеративні зміни можуть вплинути і на макулу, що призведе до незворотної втрати зору. Патологічна міопія пов’язується й з підвищеними ризиками розвитку глаукоми та відшарування сітківки. По мірі того, як все більше число дітей стає короткозорими, ризики розвитку цих ускладнень, відповідно, також зростатимуть.

Три речі, які можна зробити:

  1. Заохочувати дітей до перебування на свіжому повітрі

Проведення часу на свіжому повітрі захищає від розвитку короткозорості. Те, що саме дитина робить на вулиці має значення набагато менше, аніж сам факт її перебування там.

Здається цілком правдоподібним, що час, проведений на вулиці, має протективну дію просто тому, що менше часу витрачається на роботу на близькій відстані, таку як читання, чи використання електронних пристроїв. Проте, дослідники виявили, що користь від проведення часу на свіжому повітрі зберігається незалежно від часу, який уділявся на читання.

В першу чергу, перебування на свіжому повітрі є фактором, який попереджує розвиток міопії, а не сповільнює її прогресування. Короткозорість, як правило, діагностується у віці від 8 до 12 років, тому найбільш критичний час припадає на дітей молодших 8 років. Однак, є безліч причин заохочувати дітей до гри на вулиці якомога раніше.

Кількість часу, що необхідний для попередження міопії чітко не визначений. В одному великому дослідженні було встановлено, що перебування на вулиці 14 годин на тиждень знижували частоту короткозорості на дві третини (з 60% до 20%) у дітей, які мали генетичну схильність до неї.  В іншому дослідженні, частота міопії порівнювалась у учнів двох шкіл. В першій час перебування на свіжому повітрі був на 80 хв більший, аніж у другій, де діти проводили перерви у класі. Нові випадки короткозорості були нижчими майже на 50% у рік в першій школі.

Фізіологічний процес, за допомогою якого сонячне світло впливає на розвиток міопії залишається не до кінця зрозумілим. Однією з гіпотез є те, що воно сприяє вивільненню дофаміну в сітківку, що нормалізує підвищену швидкість росту міопічного ока. Ця гіпотеза підтверджується сезонністю прогресування міопії, яке є найповільнішим влітку.

  1. Рекомендувати обмежене використання цифрових пристроїв, особливо у дітей молодшого віку

Використання цифрових пристроїв та їх потенційний вплив на розвиток короткозорості викликає велике занепокоєння. Діти починають користуватись цифровими пристроями у все більш молодшому віці, що може мати певні наслідки для зорового апарату, який тільки розвивається. Однак, весь спектр побічної дії цього факту досі залишається не до кінця вивченим. В одному дослідженні було виявлено, що більшість дітей 2-річного віку щодня користуються мобільними пристроями, і 92.2% дітей віком в 1 рік також хоч раз користувались ними. Тому експозиція такого впливу є уже дуже високою, а про її наслідки нам тільки доведеться дізнатися.

Вважається, що міопія викликається комбінацією генетичних факторів, та факторів навколишнього середовища. Незважаючи на те, що кількість роботи на близькій відстані (зовнішній фактор, на який можна впливати) специфічно пов’язана з розвитком короткозорості, докази цього неоднозначні. Використання цифрових приладів є спеціалізованим типом роботи на близькій відстані, тому, в кінцевому підсумку, це може бути фактором ризику. Однак, ще досить рано про це говорити.

  1. Впевнитися, що міопія корегується в повному обсязі

Неповна корекція, яка деякими людьми вважається корисною, фактично призводить до прискорення прогресування короткозорості. Деякі оптичні та фармацевтичні методи більше націлені на сповільнення розвитку міопії, аніж нейтралізацію її впливу.

Було досліджено, що низькі дози атропіну значно зменшують прогресування міопії, однак оптимальна тривалість лікування не була визначена. Існують також і занепокоєння щодо можливого довгострокового несприятливого ефекту застосування атропіну. Він викликає розширення зіниць і розмиття зору на близькій відстані. І, хоча, ці ефекти мінімізовані при застосуванні низьких доз атропіну, вони все ще можуть бути проблематичними.

Ортокератологія, оптичний метод уповільнення прогресування міопії, передбачає носіння газопроникних контактних лінз уночі, які сплощують рогівку, зменшуючи тим самим загальну силу очей. Окрім контактних лінз, ще одним варіантом є біфокальні окуляри.

У Данії вивчається нова терапевтична можливість контролю міопії – 7-метилксантин. Він має вплив на вивільнення нейротрансмітерів, в тому числі і дофаміну. Початковий звіт показує, що він значно зменшує прогресування короткозорості та надмірне видовження очей. Необхідні подальші дослідження для встановлення його безпечності.

В останньому вичерпному звіті Interventions Myopia Institute було зроблено висновок, що, хоча, досліджуються перспективні методи лікування, на даний час не існує єдиного методу, який би був ефективним для усіх дітей. Тому, поки що є ці три рекомендації, які базуються на доказах, і можуть принести значну користь.

Оригінальна стаття була опублікована 11 липня 2019 року в Medscape.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *