Post navigation

Чому і як слід правильно підбирати сонцезахисні окуляри

 

Усім відомо, що сонячне випромінювання має загально стимулюючу дію на організм людини. Покращується самопочуття, стан серцево-судинної системи, посилюється вироблення вітаміну D, який відповідає за всмоктування Кальцію та Фосфору з їжі, грає значну роль в розвитку опорно-рухового апарату і функціонуванні імунної системи. Однак, не можна забувати і про небезпеку, яку несуть з собою сонячні промені. Особливо, якщо справа стосується очей. До станів, які можуть бути викликані сонячними променями належать: фотокератит, фотокон’юнктивіт, птеригіум, катаракта і злоякісні новоутворення.

Очі займають менше 2% поверхні тіла людини, однак, це дуже особлива і вразлива ділянка. І, якщо, брови та вії можуть захистити їх від механічних подразників, то в захисті від УФ-випромінювання за екстремальних умов (віблиски від води, піску, снігу) вони беруть дуже обмежену участь. А такі механізми, як звуження зіниці та мруження, що зменшують кількість променів, які потрапляють в очі, активуються яскравим світлом, а не УФ-випромінюванням, активність та вплив якого в хмарні дні все ще може бути високою. Тому важливо думати про захист очей не тільки влітку в сонячну погоду, а протягом усього року, залежно від ситуацій та активностей.

Тож як підібрати сонцезахисні окуляри? Розглянемо їх характеристики та встановимо пріоритети.

 

УФ-захист

Основним завданням при виборі окулярів завжди є захист від УФ-випромінювання. Поширеною є думка, що більш темні окуляри справляються з цією проблемою краще. Однак, колір лінз для окулярів не має до цього жодного відношення, бо спеціальне покриття, яке блокує УФ промені є майже прозорим. Тому, єдиний фактор, на який слід зважати – це етикетка, на якій має бути вказано про 100% захист від УФ-променів. За даними American Academy of Ophthalmology 2014 року, менше половини людей звертають на цей пункт увагу, і тільки 32% батьків змушують своїх дітей носити окуляри, що мають захист від УФ-променів.

Матеріал

Перші пластикові сонцезахисні окуляри виготовляли з полімеру, який називається CR-39 або аллілдигліколькарбонат. Але, починаючи з 80-х років ХХ сторіччя, найпоширенішим матеріалом став полікарбонат. Окуляри виготовлені з нього значно легші за звичайні пластикові та більш міцні. Тому такі окуляри є найкращим вибором для дітей або для занять спортом. Високоіндексний пластик це найсучашнійший і найкращий матеріал для сонцезахисних окулярів. Лінзи з нього тонші і легші, ніж з полікарбонату. Але і вартість їх буде більшою.

Колір

Як уже зазначалось, темні окуляри не обов’язково захищають краще від УФ-променів. Однак, це не означає, що кольором лінз можна повністю знехтувати. Певні кольори краще підходять для певних видів активності. Загалом, більш темні лінзи слід використовувати для ситуацій, коли необхідно зменшити відблиски, але не спотворити кольори. Також вони чудово підійдуть, якщо ви збираєтесь носити окуляри весь день. Для спортивних активностей, таких як рибалка, теніс, гольф, добре підійдуть лінзи коричневого та бурштинового кольору. Вони мають червоний відтінок, який підвищує контрастність кольорів, що забезпечує точне сприйняття глибини. Зелені лінзи відтворюють ясність зору, яка найбільше схожа на природну.

Додаткові параметри

Досить популярними і поширеними є поляризаційні окуляри. Таке покриття підвищує сприйняття глибини та ясність зору. Але основна їх функція – значне зменшення відблисків. Вони чудово підходять для водіїв та для занять спортом, особливо взимку. Головне пам’ятати, що поляризаційне покриття не означає захист від УФ-променів.

Дзеркальні лінзи використовуються більше з естетичною метою. Вони також можуть мати різний колір і виготовлятись з різних матеріалів. За рахунок дзеркальної поверхні, вони менше поглинають теплові сонячні промені і, відповідно, менше нагріваються.

Фотохромні окуляри за рахунок спеціального покриття змінюють свій колір залежно від кількості сонячного світла, що потрапляє на них. В приміщені такі окуляри будуть прозорими, а на вулиці швидко стають затемненими. Фотохромне покриття чудово захищає очі від УФ-променів, і його можна нанести на лінзи з будь-якою кількістю діоптрій.

І, звичайно ж, сонцезахисні окуляри – це дуже модний аксесуар. Стильно доповнюйте свій образ за допомогою них, правильно підбираючи форму оправи відповідно форми обличчя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *