Post navigation

Вживання поліненасичених жирних кислот класу Омега-3 знижує ризик розвитку глаукоми

 

Глаукома є провідною причиною незворотної двосторонньої сліпоти в усьому світі. До відомих факторів ризику розвитку глаукоми відносяться: сімейний анамнез, афроамериканська раса, жіноча стать і старий вік. В даний час, єдиним фактором ризику, який можна впливати, є внутрішньоочний тиск, зниження якого є ціллю медикаментозного та хірургічного лікування. Виявлення інших факторів ризику, особливо тих, на які ми можемо мати вплив, може сприяти зусиллям, що докладають фахівці для лікування глаукоми.

Вченими зі США було виявлено зв’язок між підвищеним щоденним вживанням ейкозапентаєнової кислоти та докозагексаєнової кислоти, які належать до поліненасичених жирних кислот класу Омега-3, і зниженим ризиком розвитку глаукоматозної оптичної нейропатії. Однак, споживання таких кислот в занадто великих кількостях навпаки підвищує ці ризики.

Поліненасичені жирні кислоти є дуже важливими поживними речовинами для здоров’я та розвитку людини. Ейкозапентаєнова кислота, що входить до складу фосфоліпідів клітинних мембран, допомагає забезпечувати середовище, ідеальне для функціонування мембранних білків, підтримання мембранної текучності та формування ліпідного рафту. Вона також регулює процеси транскрипції та передачі сигналів в клітині, і додатково має прямий вплив на клітини запалення. Ейкозапентаєнова кислота міститься у великій кількості в рибних жирах, морських молюсках, діатомових та бурих водоростях. Також, вона міститься в грудному молоці.

Формули ейкозапентаєнової та докозагексаєнової кислот

Докозагексаєнова кислота важлива для розвитку головного мозку та підтримання його когнітивних функцій. Також, вона є необхідною для попередження нейродегенеративних захворювань. Ця кислота є компонентом клітинної мембрани, що може запобігти деградації структур сітківки, зменшити активацію гліальних клітин, яка виникає внаслідок підвищення внутрішньоочного тиску, та захистити фоторецептори від апоптозу, викликаного окислювальним стресом. Докозагексаєнова кислота входить до складу ліпідів більшості тканин тварин. Велика її кількість міститься в морепродуктах, таких як лосось та атлантичний оселедець. Модифікація поліненасичених жирних кислот позаклітинного матриксу трабекулярної сітки може також знизити ризик глаукоми через окислювальний стан.

Вчені проаналізували споживання харчових поліненасичених жирних кислот як безперервну змінну і у квартилях, в ході кросс-секційного дослідження 3,865 осіб, що приймали участь в National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

За результатами, шанси виникнення глаукоми були нижчими у осіб зі збільшеними рівнями щоденного вживання в їжу ейкозапентаєнової кислоти та докозагексаєнової кислоти. Однак, у осіб із загальним добовим споживанням поліненасичених жирних кислот у другому та третьому квартилях, було виявлено більш високий ризик розвитку глаукоми.

Відповідно до отриманих даних, шанси виникнення глаукоми збільшувались майже втричі, якщо досліджувана особа знаходилась в другому або третьому квартилі, в порівнянні з першим квартилем.

Оригінальне дослідження було опубліковане в JAMA Ophthalmology в лютому 2018 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *