Post navigation

Використання телемедицини в діагностиці ретинопатії недоношених

Телемедицина має подібну точність до офтальмоскопії у виявленні клінічно значущої ретинопатії недоношених (ROP), стверджують дослідники.

 

ROP є провідною причиною дитячої сліпоти в США і в усьому світі, але часто буває важко знайти кваліфікованих офтальмологів для догляду за дітьми з цим захворюванням”, – повідомляє Reuters Health Dr. Michael Chiang з Oregon Health and Science University (OHSU) в Портланді.

Телемедицина має потенціал для покращення доступності, якості та зниження коштовності догляду за ROP.

Багато попередніх досліджень розглядали чи є корисною телемедицина для діагностики ROP. Проте, всі ці дослідження оцінювали точність телемедицини, виходячи з того, що традиційні методи дослідження очей дають правильний результат.

У цьому дослідженні і клінічній практиці в OHSU дослідники бачили багато випадків, коли телемедичний огляд давав більш точний діагноз, ніж традиційні дослідження ока. Пояснюється це тим, що діти тендітні, і їх очі часто важко обережно дослідити за допомогою традиційних методів. І результати цього дослідження показали, що обидва методи мають схожу точність в діагностиці клінічно значущої ROP.

Dr. Michael Chiang і його колеги оглянули очі 281 недоношених дітей (середній гестаційний вік, 27 тижнів; 54% хлопчиків) у семи відділеннях інтенсивної терапії новонароджених у США та Мексиці.

Кожне дослідження включало огляд одного ока за допомогою бінокулярної непрямої офтальмоскопії, яку виконував досвідчений клініцист, з подальшим дистанційним переглядом ширококутових фотографій очного дна трьома незалежними телемедичними оцінювачами.

В цілому, 1553 обстеження очей були класифіковані з використанням офтальмоскопії та телемедицини. Не було виявлено різниці в загальній точності між двома методами для виявлення клінічно значущої ROP. Однак, в середньому, офтальмоскопія мала дещо більшу точність для діагностики зони III і 3-ї стадії ROP.

Зокрема, і телемедицна, і офтальмоскопія мали подібну чутливість до хвороби в зоні I (78%); Плюс-хвороби(74% проти 79% відповідно); і ROP типу 2 (стадія 3, зона I або Плюс-хвороба: 86% проти 79%). Офтальмоскопія була дещо більш чутливою при виявленні хвороби 3 стадії (85% проти 73%).

“Ми також виявили, що часто спостерігається мінливість діагностики ROP серед різних офтальмологів, незалежно від того, чи проводили вони обстеження за допомогою телемедицини, або, використовуючи традиційні методи”, – зазначив Dr. Michael Chiang.

"Це дослідження показує, що, в кінцевому рахунку, важливіше те, хто виконує оглядове обстеження, ніж те, що ця людина використовує телемедицину або традиційне дослідження очей", - сказав він.
"Це має важливі наслідки для догляду за дітьми з ROP, - додав він. - Ми можемо використовувати інформаційні технології, щоб залучити найбільш досвідчених офтальмологів до обстеження немовлят, а потім розробити системи для виявлення дітей з клінічно значущими захворюваннями, які потребують направлення для подальшої оцінки та потенційного лікування”.

Dr. Meenakashi Gupta, співдиректор Teleretinal Imaging в New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai в Нью-Йорку, сказав, що дослідження: захоплююче, оскільки має потенціал для розширення діагностики ROP в регіонах світу, які мають обмежений доступ.

Інформація, отримана з цифрових зображень відрізняється від тої, яку отримує офтальмолог особисто при обстеженні ока.

"Поточні широкомасштабні зображення часто надають обмежене і спотворене уявлення про хворобу в периферійних ділянках сітківки і не дають 3-вимірних деталей традиційного бінокулярного обстеження, необхідних для виділення деяких стадій хвороби", - пояснив він.
"Інші аспекти захворювання найкраще видно на фотографіях, - сказав він. - У деяких випадках може знадобитися як візуалізація, так і особистий огляд".
"Перед поширеним впровадженням цієї технології буде потрібна розробка нового діагностичного каркасу для ROP на основі цифрових зображень", - додав він.
"Телемедицина не буде замінить повністю традиційне дослідження ока, але буде доповненням, яке надає можливість переглянути, вдосконалити та розширити наші нинішні системи клінічної допомоги", - підсумував Dr. Gupta.
 
Оригінальна стаття була опублікована в JAMA Ophthalmology в травні 2018 року.


 
.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *