Post navigation

Вплив різних видів контактних лінз на поверхню ока

 

Дослідження, в якому між собою порівнювались різні типи контактних лінз, показало, що щоденні одноразові лінзи призводять до меншого пошкодження очної поверхні і меншого виділення прозапальних цитокінів, порівняно з багаторазовими варіантами.

У досліді прийняла участь 71 особа. Жоден з учасників раніше не користувався контактними лінзами. І протягом трьох місяців, приблизно по 10 годин кожного дня, вони носили контактні лінзи різних типів, залежно від групи. В першій групі це були щоденні одноразові гідрогелеві лінзи, в другій – щоденні одноразові силікон-гідрогелеві лінзи, а в третій – багаторазові силікон-гідрогелеві лінзи.

На початку дослідження, через 1 та через 3 місяці, усі учасники дали відповідь на запитання анкети Ocular Surface Disease Index (OSDI) та пройшли функціональні тести, які включали осмолярність сльози, пробу Ширмера та пробу Норна. Також збирались зразки сліз для вимірювання рівнів прозапальних цитокінів. На початку та через 3 місяці оцінювались клітинні зміни очної поверхні шляхом цитологічного дослідження відбиткового матеріалу.

Через три місяці були виявлені значні зміни рівнів прозапальних цитокінів між усіма трьома групами, з найбільшими показниками в третій, і найнижчими в першій. Значні збільшення показників спостерігались у третій групі і по анкеті Ocular Surface Disease Index (OSDI). А результати проб Ширмера та Норна в останній групі були знижені. Цитологія показала прогрессію по класифікації плоскоклітинної метаплазії Нельсона в усіх групах, з найбільшими показниками в третій, за якою слідувала друга, а потім перша. Прогресія аж до ступеня 3 була виявлена в 23% очей лише третьої групи. Зниження щільності келихоподібних клітин було виявлене в усіх групах.

Результати дослідження підтвердили, що застосування м'яких контактних лінз призводить до збільшення рівнів прозапальних цитокінів і до клітинних змін кон'юнктиви. Однак, щоденні одноразові контактні лінзи, здається, завдають менше шкоди.

«Часта заміна контактних лінз запобігає накопиченню на їх поверхні відкладень і забезпечує більш зручне їх використання», – пишуть автори.

Оригінальна стаття була опублікована в травні 2019 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *