Post navigation

Дієта, що попереджує розвиток вікової макулярної дегенерації

Дієта, що включає дворазове споживання риби на тиждень, та щоденне вживання фруктів і овочів пов’язана зі зниженням ризиків розвитку вікової макулярної дегенерації.

Учасники Rotterdam Study, віком 55 років та старше, без вікової макулярної дегенерації були включені в проспективну популяційну когорту. Загалом було встановлене спостереження за 4202 особами на середній термін в 9.1 рік. Їх дієтичний раціон був задокументований в анкеті зі 170 пунктами, а потім був класифікований в патерни прийому їжі.

Автори вказують на те, що із 10 категорій, тільки категорія з рибою досягла статистично значимого зв’язку з віковою макулярною дегенерацією.

Не дивлячись на те, що тільки 3.7% учасників дотримувались раціону, який включав 200г овочів на день, фрукти двічі на день та рибу двічі на тиждень, ризик розвитку ВМД достовірно знижувався, навіть після того, як результати були скориговані за віком, статтю, загальним енергетичним споживанням, палінням, індексом маси тіла, гіпертензією, освітою та прибутками.

Тому автори зазначають, що оптимальний спосіб життя має включати в себе здорове харчування, відмову від паління та регулярні фізичні вправи. І при консультуванні пацієнтів з ризиком ВМД перехід на такий спосіб життя обов’язково має бути обговорений.

Дослідження було опубліковане в лютому 2019 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *