Post navigation

Застосування ботулотоксину типу А при циклічній езотропії

Циклічна езотропія – це особливий рідкісний вид косоокості, який характеризується чергуванням періодів езотропії та ортофорії протягом певного циклу, який може становити від 24 до 96 годин. Але, як правило, такий цикл складає 48 годин. Вперше цей вид косоокості був описаний Burian, а пізніше Costenbader and Mousel. Зазвичай циклічна езотропія характерна для дітей дошкільного віку, але відомі випадки початку і в дорослому віці.

Розвиток циклічної езотропії пов’язується із порушенням фізіологічного циркадного ритму, патологіями центральної нервової системи, та факторами, які порушують фузію. Але точний патогенез цієї патології залишається невідомим. Деякі наукові джерела вказують на абсолютно різні етіологічні фактори, які включають: втрату зору внаслідок атрофії зорового нерва, високу міопію із амбліопією, травматичну афакію, травматичний параліч шостої пари черепно-мозкових нервів, хірургію відшарування сітківки, міопічну хоріоїдальну неоваскуляризацію, пігментний ретиніт, очний міозит, хірургію косоокості, захворювання ЦНС, та інші причини, які за походженням, здавалось би, не пов’язані.

На фото зображені різні фази циклічної езотропії

При відсутності лікування циклічної езотропії, вона прогресує, циклічність порушується і косоокість залишається постійною. Основним методом лікування циклічної езотропії було оперативне втручання в день перед виникненням езотропії. Однак, таке втручання може призводити до розвитку циклічної екзотропії, або розвитку екзотропії через деякий час. Також можливе чергування езотропії та екзотропії. Пізні рецидиви циклічної езотропії можливі через 16 місяців після операції.

Альтернативним методом лікування є введення ботулотоксину типу А, про яке повідомляється в обмеженій кількості клінічних кейсів. Через таку обмеженість вибірки довготривалі результати лікування ботулотоксином невідомі. Але в новому дослідженні, опублікованому в Journal of Pediatric Ophthalmology & Strabismus, описується двоє пацієнтів, які пройшли лікування циклічної езотропії ботулотоксином типу А, та їх результати через 8 та 9 років після цього.

В дослідження були включені двоє дітей із раптовим початком циклічної езотропії, віком 2 та 4 роки. Ін’єкції ботулотоксину було виконано у відповідні м’язи.

Схематичне зображення дії ботулотокснів різних типів

Першим пацієнтом був дворічний хлопчик з лівою домінантною альтернуючою езотропією на циклічній основі. Його косоокість варіювала від 25 до 45 призматичних діоптрій (PD) на близькій відстані. Ін’єкція ботулотоксину типу А в лівий медіальний прямий м’яз ока виявила ортотропію на близькій відстані із стереопсисом в 60 арксекунд. Протягом 9 років спостереження даний стан залишався стабільним. Другим пацієнтом була 4-річна дівчинка, яка скаржилась на двоїння в очах та косоокість. Її відхилення складали 40 PD на близькій відстані, та 35 PD на відстані під час відповідної фази циклу. Вона досягла отротропії із окулярами після бімедіальної ін’єкції ботулотоксину типу А. Протягом 8 років спостереження, її стан також залишався стабільним із стерео-зором в 120 арксекунд.

Отже, враховуючи наявність відхилень після хірургічних втручань, з приводу циклічної езотропії, ін’єкції ботулотоксину типу А можна застосовувати як першу лінію лікування в таких випадках. Хоча, кількість клінічних випадків досить мала, ботулотоксин показав себе як ефективний метод розривання циклу езотропії.

Оригінальна стаття була опублікована в Journal of Pediatric Ophthalmology & Strabismus 20 листопада 2019 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *