Post navigation

Малюки мають найбільший шанс хімічного ураження очей

Згідно з дослідженням, опублікованому в JAMA Ophthalmology, маленькі діти піддаються підвищеному ризику пошкодження очей від хімічних опіків, ніж дорослі. Побутові миючі засоби найчастіше винні в хімічних опіках очей у дітей 1 і 2 років.

 

Спочатку дослідники припускали, що люди молодого віку перебувають під найбільшим ризиком хімічних опіків очей. Ці переконання були досить поширені в спільноті лікарів-офтальмологів зазвичай через наявність факторів ризику, які виникають на робочих місцях дорослих. Дослідження показало, що 1-річні діти в два рази частіше страждають опіками очей, ніж 24-річні. Малюки в 13 разів частіше, ніж 7-річні, зазнавали хімічних опіків очей.

Дослідники проаналізували дані за 4 роки з більш ніж 900 установ швидкої допомоги в США. У 2010–2013 роках було більш ніж 144 000 звернень у відділення невідкладної допомоги, пов’язаних з хімічними опіками очей по всій країні. Травми найчастіше траплялися вдома.

Хімічні речовини особливо небезпечні для очей, тому що вони мають тривалий ефект спричинення опіку після контакту. Тому вони можуть викликати постійні пошкодження внутрішніх структур очей.

“Це страшні травми; вони найчастіше зустрічаються у найменших дітей, і вони цілком запобіжні”, – каже керівник дослідження R. Sterling Haring, DO, MPH з Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health. “Ці діти не мають справу з хімічними речовинами на роботі. Вони травмуються в основному тому, що контактують з хімічними речовинами, такими як побутові засоби для миття, що неправильно зберігаються”.

Щоб запобігти хімічним опікам очей у дітей раннього віку, батьки повинні зберігати побутові миючі засоби та інші хімічні речовини поза досяжністю дітей, сказав Dr. Haring. Слід використовувати замки для шаф, в яких зберігаються засоби побутової хімії, або ж варто тримати миючі засоби на високій полиці. “Ці травми можуть статися в одну мить”, – сказав він. “Зробити домашню хімію і засоби для прибирання недоступними для маленьких дітей – це найкращий спосіб покласти край цим ураженням“.

Пляшки з різноманітними спреями викликають особливе занепокоєння, коли справа стосується хімічних опіків. Діти знаходять їх дуже цікавими, інтригуючими та легкими у використанні.

Якщо хімічні речовини потрапляють в очі дітей або дорослих, необхідно промити їх великою кількістю води. Уражені очі повинен оглянути офтальмолог якомога швидше. Не слід торкатись, розтирати і тиснути на очі. Також не можна самостійно застосовувати ліки та мазі для очей. 
 
Оригінальна стаття опублікована в JAMA Ophthalmology в жовтні 2016 року.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *