Post navigation

Одностороння рефракційна хірургія та прогресія міопії

Поширеність міопії зростає в усьому світі, досягаючи більше 90% у деяких популяцій східної Азії. Це є фактором, що сприяє розвитку таких патологій, як відшарування сітківки, дегенерація жовтої плями та глаукома, які в свою чергу призводять до погіршення зору та сліпоти. Пов’язаний з цими факторами ризик зростає при збільшенні вираженості міопії та аксіальної довжини. ВООЗ визнала короткозорість однією з п'яти провідних причин сліпоти та погіршення зору в усьому світі. Ризики, пов’язані з міопією, є значними навіть у осіб з низькими відхиленнями (≤ 3.00 діоптрій), і їх можна порівняти з ризиками паління та гіпертонічної хвороби для серцево-судинної системи. 
Були проведені кілька досліджень, що оцінювали здатність різноманітних методів лікування уповільнювати прогресію міопії. Всі описані методи базувались на теорії, що міопічні очі набувають витягнутої форми через периферичний дефокус сітківки або знижену акомодацію. Застосовувалась фармакологічна терапія з використанням різноманітних доз пірензепіну або атропіну. Оптичні методи включали ортокератологію, контактні лінзи, що модифікують периферичний дефокус, окуляри, що модифікують периферичний дефокус, біфокальні лінзи для окулярів, мультифокальні лінзи, призматичні біфокальні лінзи для окулярів та жорсткі газопроникні лінзи. Хоча всі методи показали вплив на прогресію міопії, на даний момент низькі дози атропіну є найбільш ефективним методом. 
Використання прогресивної зміни форми рогівки базується на теорії, що зображення має бути сфокусованим як у центральній, так і у периферичній сітківці. Ортокератологія є одним із найбільш вивчених методів і показала свою ефективність у сповільненні прогресування міопії. 
Автори нижчеописаного дослідження постулювали, що зміна форми рогівки за допомогою рефракційної хірургії може мати ефект, подібний до такого при ортокератології, бо вона призводить до зміни центральної рогівки, а не периферичної, як при використанні ортокератологічних лінз.
Це ретроспективне дослідження включало вивчення очей пацієнтів, які пройшли лазерний кератомілез (LASIK) на одному оці в період між січнем 2012 року та серпнем 2016 року в Care Vision Laser Centers в Тель-Авіві, Ізраїль. Дані для дослідження були зібрані та проаналізовані відповідно до інституційного оглядового комітету Barzilai Medical Center та завершені в рамках Declaration of Helsinki. 
Зібрані передопераційні та післяопераційні дані трьох пацієнтів, що брали участь в дослідженні, включали вік, стать, суб'єктивну рефракцію, найкращу кореговану гостроту зору та гостроту зору без корекції.
Перший пацієнт (19-річна жінка) мала проведену фоторефрактивну кератектомію в лівому оці, а міопічна прогресія становила 1,20 діоптрій (D) (3 роки після операції), порівняно з -2,50 D у її другому оці. 
Другий пацієнт (30-річний чоловік) мав проведений LASIK на лівому оці з міопічною прогресією 0,25 D, порівняно з 0,75 D у своєму неоперованому оці (10 років після операції). 
Третій пацієнт (22-річний чоловік) пройшов фоторефрактивну кератектомію в правому оці без міопічної прогресії, порівняно з -1,50 D у своєму неоперованому оці (3 роки після операції).

Результати дослідження свідчать, що корекція форми рогівки за допомогою лазерної хірургії може сповільнити прогресію міопії подібно до ортокератології. У старшого пацієнта міопічна прогресія була більш повільна, ніж у молодших, однак, незважаючи на вік, в прооперованих очах прогресія все одно була меншою. 
В першу чергу інтерес щодо уповільнення прогресування міопії відноситься до дітей. Інформацію з цього приводу є досить обмеженою, бо рефракційна хірургія зазвичай для них не застосовується. Fecarrota з колегами зробили огляд сучасної літератури про результати рефракційної хірургії у дітей і дійшли висновку, що вона є хорошим варіантом для пацієнтів з амбліопією та косоокістю, яким не допомогло лікування з використанням контактних лінз та окулярів. Також вони рекомендують підходити до таких оперативних втручань з великою обережністю та виконувати їх в науково-дослідних установах, поки не буде більше доказів безпечності рефракційної хірургії у дітей. 
Оригінальна стаття була опублікована в Journal of Pediatric Ophthalmology & Strabismus 19 березня 2019 року.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *