Post navigation

Покращення психічного статусу у підлітків після оперативного лікування косоокості

Підлітки з видимим відхиленням ока через косоокість можуть бути схильні до психологічних проблем, повідомляють дослідники з Туреччини.

Видиме відхилення очей, викликане косоокістю, має сильний вплив на психологічні страждання у підлітків. Лікарі повинні враховувати схильність до психічних розладів у пацієнтів з явною косоокістю і направляти їх до психіатра для встановлення діагнозу та належного догляду”, – повідомляє Dr. Serdar Ozates з Children’s Health and Diseases Training and Research Hospital в Анкарі.

Dr. Serdar Ozates та колеги проспективно дослідили 83 підлітків віком від 14 до 21 року, які мали операцію щодо косоокості в одній академічній лікарні для очей у 20152016 роках.

Під критерії виключення з дослідження потрапили ті пацієнти, у яких були захворювання сітківки, глаукома, вроджена катаракта, увеїт, попередня травма очей, фізичні аномалії обличчя та попереднє хірургічне лікування косоокості, або косоокість, пов'язана з неврологічним захворюванням; і ті, у яких в анамнезі були тривожний розлад, депресії, біполярне захворювання або шизофренія.
Пацієнти були розділені на дві групи відповідно до положення очей перед операцією: 50 з передопераційною явною екзотропією, та 33 з латентним відхиленням (переривчаста екзотропія, ортофорія з гіперкорекцією мінусовими лінзами та нещодавно підвищена оцінка по Newcastle Control Score).
До і через рік після операції, всі пацієнти пройшли оцінку по турецькій версії шкали соціальної тривожності (SAAS), субшкалу депресії Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD-D), Brief Fear of Negative Evaluation Scale (BFNE), і субшкали стану тривоги та рис тривоги State-Trait Anxiety Inventory (STAI-S and STAI-T).
Перед операцією середні оцінки HAD-D, SAAS, BFNE, STAI-S та STAI-T були значно вищими у групі явної екзотропії, ніж у групі латентного відхилення (P = 0,001 або нижче для всіх). Після операції показники в групі явної екзотропії значно поліпшилися за всіма шкалами (р = 0,001 або нижче для всіх).
Після операції бали по STAI-S і STAI-T значно покращилися в групі латентного відхилення, але результати не покращились по HAD-D, SAAS і BFNE; середні післяопераційні бали за всіма шкалами були однаковими в обох групах.
"Попередні дослідження показали зв'язок між спотворенням обличчя і психологічними розладами, а косоокість викликає значні зміни вигляду обличчя, - сказав Dr. Serdar Ozates, - Психологічні розлади є провідною причиною інвалідності в світі, і з приводу них має надаватись медична допомога".
Dr. Serdar Ozates  застеріг, що, хоча депресія і тривога зникають без додаткової медичної допомоги, психометричні тести, які вони використовували, є скринінговими тестами, і пацієнти не були обстежені психіатром. Він також зазначив, що результати в групах підлітків не можуть бути застосовані для оцінки стану дорослих з косоокістю.
Люди без косоокості часто дискримінують людей з цією хворобою. Це може негативно впливати на працевлаштування та пошук партнера. 
Багато хто вважає, що хірургія косоокості є «косметичною», коли вона виконується в умовах, за яких бінокулярний зір не може бути досягнутий, - каже Dr. Marsh у своєму листі для Reuters Health, -  Хірургія косоокості - це реконструктивна процедура, за допомогою якої намагаються відновити нормальну анатомію і має переваги, що стосуються не тільки ока.

 

Оригінальна стаття була опублікована в British Journal of Ophthalmology в 2018 році.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *