Post navigation

Роботизована ретинальна хірургія може подолати обмеження людського фактору

 

Повністю або частково роботизована хірургія сітківки, завдяки ігноруванню обмежених людських можливостей, може значно покращити результати пацієнтів.

“В порівнянні із традиційною хірургією, роботизована хірургія здатна забезпечити надлюдську спритність та покращений візуальний зворотній зв’язок”, – каже Jean-Pierre Hubschman, MD, на Retina Subspecialty Day під час щорічної зустрічі the American Academy of Ophthalmology. “Як всі ми знаємо, людське тіло має певні обмежені можливості, і під час традиційних втручань ми все ще покладаємось на обмежений зворотній зв’язок, обмежену просторову роздільну здатність і глибину сприйняття”.

Тремтіння рук і порівняно низька спритність – ще одні обмеження, які ми можемо ігнорувати завдяки роботизованій хірургії.

В даний час для офтальмології існує три типи робототехнічної хірургії: розумні інструменти із мануальним керуванням, програма спільної маніпуляції, під час якої хірург і змодельована система одночасно керують інструментами, та повністю роботизована система, де машина має повний контроль над інструментами і знаходиться під наглядом хірурга.

Тремор рук можна подолати за допомогою першого типу хірургічних втручань.

В Бельгії була успішно випробувана система спільної маніпуляції під час канюляції вени сітківки, в той час, як Preceyes Surgical System, що базується на принципі телеманіпуляції, була затверджена в Європі для мембранного пілінгу та субретинальних ін’єкцій.

В UCLA була успішно перевірена на тваринах повністю роботизована система для видалення катаракти.

“Для ретинальної хірургії ми передбачаємо систему з напівавтоматичними можливостями, де хірург сидітиме в спеціальній кабіні та буде занурений в оперативне втручання із розширеним сенсорним зворотнім зв’язком, візуальним зворотнім зв’язком із обробкою зображення в режимі реального часу, та тактильним зворотнім зв’язком через роботизовані контроллери”, – сказав Hubschman. “Роботизована хірургія в офтальмології все ще знаходиться в зачатковому стані, але ми віримо, що вона забезпечить надлюдські можливості та покращить результати хірургічних втручань, і додатково відкриє нам шлях для нових маніпуляцій із тканинами”.

Оригінальна стаття була опублікована 14 жовтня 2019 року.

Hubschman JP. Toward robotic vitreoretinal surgery. Presented at: American Academy of Ophthalmology annual meeting; Oct. 11-15, 2019; San Francisco.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *