Post navigation

Чи слід використовувати piggyback інтраокулярні лінзи у дітей?

 

У дітей імплантація ІОЛ технікою piggyback – це дуже агресивна опція, але вона може мати місце в певних випадках.

“Мене досить часто запитують про piggyback інтраокулярні лінзи, та чи є вони тим, що слід рекомендувати до застосування на сьогоднішній день”, – каже M. Edward Wilson, MD, з Storm Eye Institute, Medical University of South Carolina на цьогорічній зустрічі American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus.

У дітей Wilson розміщує первинну лінзу в капсулярний мішок, а вторинну – в циліарну борозну, звідки її можна буде пізніше видалити. Він називає процедуру “тимчасова поліпсевдофакія”, щоб підкреслити намір видалити вторинну лінзу після закінчення росту ока. Техніку він використовує не часто, “тільки коли пацієнт звертається за допомогою пізно і я бачу, що з сім’єю буде важко досягти комплаєнсу, і я просто намагаюся зробити все можливе, щоб спершу повернути око до еметропії”.

Wilson з колегами провели дослідження, що включало 51 око 40 дітей, яким було імплантовано інтраокулярні лінзи технікою piggyback. У 42 очах імплантація проводилась під час операції катаракти. У дев’яти, що залишились, імплантація була проведена вторинно, через малий розмір зіниць.

Безпечність процедури знаходиться на прийнятному рівні, за словами Wilson. Тільки у чотирьох з 51 ока (8%) знадобилось позапланове видалення другої лінзи. В першому випадку причиною став нахил лінзи; в другому – захват райдужки; в третьому – зіничний блок; в четвертому – зінична мембрана.

“Ми більш пильно дослідили 44 ока, що мали більше 5 років спостереження. Видалення лінзи були проведені, в середньому через 3.24 роки після імплантації, але цей час дуже варіював”, – каже Wilson. Час експлантації коливався в межах від 5-6 місяців після імплантації до середнього періоду спостереження в 11 років. В дев’яти очах ще досі не було проведено експлантацію через недостатність росту ока. Середній вік екстракції катаракти становив 0.51 рік, а вік piggyback імплантації – 0.73 роки, відповідно.

Результати після piggyback імплантації ІОЛ у наведених випадках не були кращими за альтернативні методи, однак, це можливо через помилку у формуванні вибірки.

“Заплановані видалення ІОЛ з борозни завершувались без ускладнень, – каже Wilson, – Я рідко використовую piggyback техніку, бо мені зручніше робити заміну інтраокулярної лінзи, навіть коли вона знаходиться в капсулярному мішку, але я все ще думаю, що дана техніка є життєздатним варіантом”.

Доповідь M. Edward Wilson, MD Are piggyback IOLs recommendable for children? була представлена на зустрічі American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus в березні 2019 року в Сан-Дієго.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *