Проект: “Профілактика сліпоти у ВІЛ-інфікованих дітей в Україні”

  • Грант від КАУНТЕРПАРТ ІНТЕРНЕШНЛ програми АМР США (США)
  • № СI-U02-H3-01
  • Додатковий спонсор: УКРАЕРОРУХ
  • Термін реалізації: 6 місяців 2002 року

Метою діяльності було: забезпечити наукові та організаційно-методичні умови для надання медичної (офтальмологічної) допомоги дітям та дорослим, що є ВІЛ-інфікованими, для профілактики серед них сліпоти.

Проведені тренінги серед 271 лікарів:

  • м. Одеса (25.05.2002 – 01.06.2002) – для лікарів-офтальмологів Одеської, Миколаївської, Херсонської обл. та АР Крим. Тренінг проводився на базі кафедри офтальмології Одеського державного медичного університету та Одеської клінічної офтальмологічної лікарні “Центр мікрохірургії ока”. У тренінгу взяло участь 72 лікаря.
  • м. Володимир-Волинський, Волинської обл. (15.06.2002 – 21.06.2002) – для лікарів офтальмологів Волинської, Львівської, Тернопільської, Рівненської, Івано-Франківської та Закарпатської обл. Тренінг проводився на території Зимнінського жіночого монастиря . У тренінгу взяло участь 96 лікаря.
  • м. Київ (24.06.2002 – 29.06.2002) – для лікарів-офтальмологів м. Київ, Київської, Житомирської, Черкаської, Вінницької, Чернігівської обл. Тренінг проводився на базі кафедри офтальмології Київської медичної академії ім. П.Л.Шупіка та Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні “Центр мікрохірургії ока”. У тренінгу взяло участь 45 лікаря.
  • м. Полтава (8.07.2002 – 13.07.2002) – для лікарів офтальмологів Полтавської обл. Тренінг проводився на базі кафедри офтальмології Полтавської стоматологічної академії та Полтавського філіалу Київської лікарні “Центр мікрохірургії ока”. У тренінгу взяло участь 58 лікарів та директор благодійної асоціації допомоги ВІЛ-інфікованим “Світло надії”.

Було підготовлено та видано накладом 1000 прим. науково-методичне видання: Риков С.О., Варивончик Д.В. Організація офтальмологічної допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД в Україні. – К.: Асоціація дитячих офтальмологів України, 2002. – 88 с. Це видання висвітлює наступні розділи: вступ, ВІЛ-інфекція/СНІД. Загальні питання (історія питання, етіологія, патогенез, епідеміологія, діагностика ВІЛ-інфікування, клініка та класифікація ВІЛ-інфекції), Лікування ВІЛ-інфекції та опортуністичних інфекцій (антиретровірусна терапія, лікування опортуністичних інфекцій у ВІЛ-інфікованих), офтальмологічна патологія при ВІЛ-інфекції/СНІДі (ураження заднього відрізка ока та орбіти, ураження допоміжних органів ока, ураження переднього відрізка ока, ускладнення фармакотерапії на орган зору у ВІЛ-інфікованих, діагностика офтальмологічної патології у ВІЛ-інфікованих), офтальмологічний моніторинг ВІЛ-інфікованих (диспансеризація ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, офтальмологічний моніторинг ВІЛ-інфікованих) та додатки: Методика самостійного спостереження за своїми зоровими функціями ВІЛ-інфікованими особами; Основні соціальні права та обов`язки ВІЛ-інфікованих. Профілактика ВІЛ-інфікування медичного персоналу під час виконання професійних обов`язків. Дезінфікуючі засоби, рекомендовані для використання при ВІЛ-інфекції. Порядок взяття, реєстрації та транспортування матеріалів для досліджень на ВІЛ-інфекцію. Рекомендована література та інформаційні ресурси з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу. Карта офтальмологічного моніторингу ВІЛ-інфікованих.