Post navigation

Вживання кави та чаю покращує товщину нервових волокон сітківки

 

Наступного разу, коли ви будете пити свій улюблений гарячий напій, подумайте, що він може зробити для довгострокового здоров’я вашого мозку.

Нове дослідження під керівництвом доктора Лізи Жуотінг Чжу, головного дослідника групи офтальмологічної епідеміології CERA, виявило позитивний зв’язок між споживанням кави і чаю та товщиною шару нервових волокон макулярної ділянки сітківки.

Макула – це центральна частина сітківки в задній частині ока, яка забезпечує чіткий центральний зір. Шар нервових волокон сітківки – це тонкий шар нервових клітин, які передають візуальну інформацію від ока до мозку.

«Наші результати показують, що якщо ми споживаємо дві-три чашки кави або більше чотирьох чашок чаю на день, товщина макули збільшиться», — каже доктор Чжу.

Як вона пояснює, дослідження використовувало товщину шару нервових волокон макули як міру здоров’я мозку: «Чим тонший цей шар, тим вищий ризик нейродегенерації».

Дослідження, нещодавно опубліковане в Nutrients, проводилося під керівництвом доктора Чжу та професора Мінгуан Хе у співпраці з Державною ключовою лабораторією офтальмології в Китаї.

Кава чи чай?

Доктор Чжу пояснює, що на дослідження надихнули наявні докази того, що чай або кава можуть мати захисну дію на мозок.

«У багатьох культурах є нормою пити каву та чай майже щодня — від однієї до більше ніж п’яти чашок — тому важливо знати про потенційні переваги чи ризики цього для нашого здоров’я», — каже вона.

В анкеті на сенсорному екрані понад 35 000 учасників дослідження Biobank Великобританії запитали, скільки чашок кави та чаю вживали в середньому щодня протягом останнього року.

Групи були розділені на чотири категорії: від нуля чашок до більше чотирьох чашок на день.

Товщина шару нервових волокон макулярної ділянки вимірювалась за допомогою оптичної когерентної томографії (ОКТ) — неінвазивного методу візуалізації, який використовує відбите світло для створення зображень задньої частини ока — і автоматично аналізувався вбудованим програмним забезпеченням.

Результати показали, що у любителів кави спостерігалося значне збільшення товщини шару нервових волокон сітківки, особливо у тих, хто випивав дві-три чашки на день.

Стан сітківки також був гарний і у тих, хто п’є чай, зі значним збільшенням товщини макули у людей, які випивають більше чотирьох чашок на день.

Доктор Чжу підкреслює, що існує золота серидна між споживанням кави і високою товщиною макулярного шару нервових волокон сітківки.

«Це означає не надто багато і не надто мало — найкраще буде середня кількість кави», — каже вона.

Однак, як пояснює доктор Чжу, не всі сорти кави однакові.

«Багато досліджень показали, що розчинна кава може бути фактором ризику для багатьох наслідків для здоров’я, включаючи нейродегенеративні захворювання, які ми також виявили в нашому дослідженні. Це говорить про те, що краще пити якісну каву», – зазначає вона.

Хоча отримані результати захоплюючі, доктор Чжу каже, що необхідні подальші дослідження, щоб перевірити їхні висновки.

Оригінальна стаття була опублікована на порталі Medical Xpress 4 травня 2023 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *